Pentru prima dată sfințirea apei a fost săvârșită la râul Iordan, când Hristos a venit să se boteze. Atunci Sf. Proroc Ioan îl oprea, zicând: „Eu am trebuință sj fiu botezat de Tine și Tu vii la mine? Și răspunzând Iisus a zis către el: „Lasă acum, că așa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea” (Matei 3, 14-15).
Domnul nostru Iisus Hristos, ca Fiu al lui Dumnezeu, după curățenia Sa firească nu avea necesitatea de a se boteza, căci până în acel moment botezul Sf. Ioan era un „botez al pocăinței”, pentru că el îndemna și chema la pocăință pe cei ce veneau să se boteze, pregătindu-i pentru primirea lui Hristos.
Domnul Iisus Hristos a primit acest Botez arătând tuturor un exemplu de smerenie și ascultare ca să împlinească „toată dreptatea”, ridicând Botezul la treapta de Taină, arătând lumii întregi că tot omul care dorește să se mântuiască are nevoie de a se boteza în numele Sfintei Treimi: „De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu” (Ioan 3, 5).
Sărbătoarea în amintirea Botezului Domnului se mai numește și Epifania, ceea ce înseamnă „Arătare”. în această zi s-a arătat Sfânta Treime — Tatăl a grăit din ceruri, Fiul era în apă și se boteza, iar Duhul Sfânt, pogorât asupra Fiului în chip de porumbel, a întărit cuvintele Tatălui, care a spus: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru Care am binevoit” (Matei 3, 17).