☑ 14 septembrie (Stil Vechi) // 27 septembrie (Stil Nou).
📖 (✝) Înălțarea Sfintei Cruci
Prin pronia dumnezeiască locurile sfinte – Sfântul Mormânt și Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Iisus Hristos sunt descoperite și întoarse din nou spre închinare creștinilor.
Aceasta s-a întâmplat pe timpul domniei primului împărat creștin Constantin cel Mare. Din marea dorință de a găsi Crucea pe care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos, împăratul o trimite pe mama sa, Elena, la Ierusalim pentru a o găsi.
Trecuse mai bine de trei sute ani și era aproape cu neputință de a găsi acel loc, unde fusese răstignit Mântuitorul. După lungi cercetări, împărăteasa Elena află de la un evreu, cu numele Iuda, că Crucea se află îngropată sub un templu păgânesc înălțat încă pe timpul împăratului Adrian (117-138).
După distrugerea templului, într-adevăr, găsește Mormântul Domnului, iar în apropiere trei cruci, deosebind Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul prin minunea învierii unui răposat.
A fost ridicată Sfânta Cruce în văzul tuturor de către Fericitul Macarie, Patriarhul Ierusalimului împreună cu alte fețe duhovnicești, urcându-se pe un loc înalt la 14 septembrie 335. Creștinii priveau la ea ca la semnul lui Hristos, încredințându-se de puterea sa dumnezeiască. Cu umilință au strigat cea mai scurta, dar plină de tâlc rugăciune: „Doamne miluiește”.