☑ 13 septembrie (Stil Vechi) // 26 septembrie (Stil Nou).
📖 Sfântul Sfințit Mucenic Corneliu Sutașul
A trăit în vremurile apostolice, pe timpul împăratului Tiberiu (14-37).
Era din Cezareia, sutaș în armată și „cucernic și temător de Dumnezeu, cu toată casa lui și care făcea multe milostenii poporului și se ruga lui Dumnezeu totdeauna” (Fapte 10,2).
Primește botezul creștin de la Sf. Ap. Petru, fiind primul dintre păgâni primit în comunitatea creștină. Tradiția spune că același apostol l-a hirotonit mai apoi episcop în Cezareea sau în Frigia.
Sfânta Scriptură îl prezintă, în Faptele Sfinților Apostoli, capitolul 10, ca fiind un bărbat cucernic și temător de Dumnezeu din Cezareea Palestinei, conducător a peste o sută de soldați romani în cohorta Italica.
Deși făcea parte din trupele de ocupație romane, Corneliu nu a fost un asupritor, ci „făcea multe milostenii poporului și se ruga lui Dumnezeu totdeauna“, împreună cu toți cei din casa lui.
După ce a primit sfântul botez, Corneliu a însoțit pe Sfântul Apostol Petru în misiunea de propovăduire, iar mai pe urmă a fost hirotonit Episcop. În timp ce se afla în Efes cu Petru și Timotei, sunt înștiințați că în orașul Schepsia există păgâni. Au tras la sorți și aceștia au căzut asupra lui Corneliu.
Ajungând în oraș, senatorul Dimitrie îl prinde pe Corneliu și îl obligă să jertfească idolilor. Atunci Corneliu s-a rugat lui Dumnezeu și s-a cutremurat pământul, prinzând sub dărâmături pe soția și fiul senatorului. Dumnezeu ascultă rugăciunea lui Corneliu și Evdochia împreună cu Dimitrie sunt scoși teferi de sub dărâmături. În urma acestei minuni, senatorul Dimitrie se botează împreună cu familia sa și alți 277 de păgâni.
Episcopul Cornelie a construit pe locul vechiului templu păgân, o frumoasă biserică.
Despre moartea sa unii spun că a rămăs până la sfârșit în orașul Schepsia, iar alții spun că Sfântul Apostol Pavel l-a trimis ca Episcop în Troada (Troia – Ilion) și că acolo a murit.